Pages

Thursday, September 14, 2017

Conferinţei Internaţionale de Onomastică

GRAIUL

Prezenţă internaţională în Baia Mare, Specialişti din 23 de ţări vorbesc despre sacru şi profan

“Sacru şi profan în onomastică” este tema actualei ediţii a Conferinţei Internaţionale de Onomastică. Evenimentul a debutat ieri, 5 septembrie la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare. La cea de-a patra ediţie participă cercetători din 23 de ţări, ca noutate fiind prezenţa specialiştilor din Mexic, Belarus şi Ucraina.

Ideea organizării Conferinţei Internaţionale de Onomastică s-a născut în anul 2010 după ce prof. univ. dr. Oliviu Felecan a câştigat un proiect de cercetare, printre obiectivele acestuia figurând şi organizarea unei manifestări ştiinţifice internaţionale în cadrul căreia specialişti din ţară şi din străinătate să dezbată probleme referitoare la nume, numire, toponimie şi antroponimie şi în domenii conexe onomasticii.

Conferinţa Internaţională de Onomastică se desfăşoară din doi în doi ani. Organizatorii spun că de-a lungul celor patru ani au primit ecouri favorabile, dovadă fiind numărul crescut de participanţi de la o ediţie la alta. “La ediţia I în 2011 au fost prezenţi 78 de specialişti din 12 ţări. La cea de-a doua ediţie, din 2012 au participat 88 de cercetători şi profesori din 23 de ţări. Cea de-a treia ediţie din 2015 a reunit şi specialişti din alte spaţii cum ar fi: Azerbaidjan, Israel, Iordania. Acum la cea de-a patra ediţie sunt prezenţi şi cercetători din Belarus, Mexic, Ucraina care sporesc numărul ţărilor participante la 23 şi al participanţilor la 130. 

Aceasta înseamnă o recunoaştere deplină a standardului înalt de organizare a conferinţei, dar şi de abordare a problemelor de specialitate, discuţii şi schimburi de idei de o remarcabilă ţinută ştiinţifică. Nu este deloc de neglijat implicarea tinerilor cercetători masteranzi şi doctoranzi de la universitatea noastră şi alte centre universitare la discuţiile care au loc”, a punctat prof. univ. dr. Oliviu Felecan. Lucrările conferinţei sunt incluse în volume publicate “sub atenta evaluare a unui comitet ştiinţific alcătuit din 41 de personalităţi din majoritarea ţărilor participante”. 

Primele volume au ajuns în posesia participanţilor, dar şi în biblioteci din întreaga lume. Participanţii au remarcat că tema aleasă este una care se potriveşte cu spaţiul în care are loc manifestarea ştiinţifică. “Constatăm că numele a devenit renume. Ne întâlnim aici de patru ani, ne ve­dem din doi în doi ani. Ne bucurăm de gazde excepţionale. Tema este superbă. Îi felicit pe organizatori că s-au gândit la ea. Se potriveşte cu Maramureşul, are deschidere internaţională, putem să discutăm despre sacru şi profan în profunzime”, a punctat academicianul Gheorghe Chivu. 

De aceeaşi părere a fost şi directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean. “Este admirabilă situaţia că veniţi să ne onoraţi mai ales pe noi cu lucrările dumneavoastră, ne onoraţi pe noi care suntem gratulaţi cu calitatea numărul 1 în această ţară de a fi valoare tradiţională, valoare folclorică. Nimeni nu ne contestă, nici Bucovina, nici Munţii Apuseni, nici ceilalţi. În Maramureş cât s-a mai păstrat pentru că şi aici sunt răni, există un filon care întreţine această mişcare conservativă şi conservatoare, ceea ce ne face pe noi să avem condiţia acceptată şi acceptabilă de a fi pe mai departe performeri în acest domeniu, dar performanţa pe care dvs. o serviţi şi o deserviţi este uriaşă”, a accentuat Teodor Ardelean. 

În deschiderea evenimentului au mai vorbit prorectorul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Petrică Pop Sitar, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Conferinţa a continuat cu lucrările pe secţiuni. Astăzi, 6 septembrie, lucrările pe secţiuni sunt programate în intervalul orar 8.30-13 şi 15-19.30.

No comments:

Post a Comment