Pages

Sunday, February 11, 2018

Charra-Coloquiu: La toponimia celta d'Asturies

link

Güei tuvimos el placer de contar col gran Xulio Concepción Suárez, un sabiu que lleva décades investigando y afondando na conocencia de l’identidá ya hestoria d’Asturies al traviés de los sos nomes, les sos pallabres.


Amuesonos el so diccionariu etimolóxicu, centrándonos nel campu de los raigones célticos asoleyaos n’estremaos campos d’estudiu: augüa, lluz, relieve, etc. Notose abondu los años de docencia, asina como la pasión polo que fae porque fizo d’una materia siempres complexa como ye la llingüística, daqué afayaízu y prestosu pa tol mundiu, al mesmu tiempu que nun dexaba d’enseñanos coses nueves.


Comu’l formatu yera de coloquiu, la xente al pocu, debío al bon ambiente qu’hebía na sala enseguida confiose, y foi apurriendo idegues, entrugues, conocencia personal, a Xulio yo creyo que-y presto, ya dió-y xueu pa retrucar toles entrugues que se-y plantegaron, aclaranos conceutos, ya enseñanos munchos otros.  Inclusu aldericamos sobre les falacies construyíes sobro la braera hestoriografía ya identidá d’Asturies y la necesidá d’apurrir más medios pa investigación porque Asturies ya’l pueblu asturianu merézlo.

En síntesis, foi una charra-coloquiu mui prestosa, na que aprucieron munches coses desconocíes pa muncha xente ya estableciéronse contautos con otres asociaciones comu la de Vendonius, de la qu’un miembru averose a la charra; xente del partíu políticu Andecha Astur; xente venceyao al mundiu de la llingüística, y persones interesaes pel tema.

Dende la Lliga Celta d’Asturies, agradecemos l’asistencia a tola xente que tuvu na charra; nuesu más fonderu agradecimientu a Xulio pol so saber, como tresmitiolo a toos, ya’l so enfotu desinteresau por Asturies; a los medios de comunicación qu’espardieron esti eventu (Infoasturies y Asturies.com); y como non, al Hotel d’Asociaciones Santuyanu por cedenos la sala con tol equipamientu necesariu pa facer esti eventu… GRACIES!
Fernán Morán, Presidente de la Lliga Celta d’Asturies.

No comments:

Post a Comment