source
- Tres dies amb exposicions, visites i comunicacions centrades en l’àrea maestratenca de les terres de Penyagolosa i en els vincles entre toponímia i excursionisme
Més d’un centenar d’estudiosos s’aplegaren en la Jornada d’Onomàstica de les terres de Penyagolosa que tingué lloc en les localitats d’Atzeneta i Vistabella del Maestrat entre divendres 4 i diumenge 6 de maig. La Jornada, organitzada per la Societat d’Onomàstica, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Centre d’Estudis de Penyagolosa i Maestrat Viu, tingué com a objectiu principal l’estudi i l’aproximació als noms de lloc i de persona del territori. L’organització, en clausurar l’acte, va coincidir a destacar l’èxit assolit, el qual l’atribuiren al recolzament dels Ajuntaments d’Atzeneta del Maestrat i de Vistabella del Maestrat, que es feu extensible a la Diputació de Castelló, en assumir-ne l’edició posterior de les actes.
Tres dies entre Atzeneta del Maestrat, Vistabella del Maestrat i Xodos
Divendres 4 de maig, els estudiosos catalans, valencians, andorrans, mallorquins i menorquins es trobaren a partir de les dotze de migdia a Atzeneta del Maestrat on des del Coll de la Bassa visualitzaren una de les perspectives de Penyagolosa. Després de dinar, en la Casa de la Cultura d’Atzeneta, l’exposició Bibliografia onomàstica de les terres de Penyagolosa i la presentació de les Actes de l’XI Jornada d’Onomàstica de l’AVL i el III Congrés de la Societat d’Onomàsticaacompanyaren nou intervencions, entre les quals destacà la ponència del lingüista i excursionista Vicent Pitarch Almela.
Dissabte 5 de maig, en el Centre Cultural de la Presó de Vistabella, a partir de les nou s’intercalaren l’exposició Els informants de les terres de Penyagolosa i la visita al mirador toponímic del Castell entre vint-i-una intervencions, de les quals destacà la del geògraf Vicenç Rosselló i Verger. El dia conclogué amb una actuació de la Rondalla de Vistabella, que va oferir als assistents una mostra completa del bureo.
Dissabte 6 de maig, els assistents a la jornada visitaren el Pla de Vistabella, l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa i des d’allí alguns caminaren fins a Xodos pel camí dels Peregrins acompanyats per les explicacions del filòleg Jesús Bernat, màxim promotor de la jornada i coneixedor agut de l’onomàstica de la zona a partir de la tesi que va llegir el 2016, Toponímia de Vistabella del Maestrat.
No comments:
Post a Comment