Pages

Sunday, November 4, 2018

6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πρόγραμμα 6oυ Πανελληνίου Ονοματολογικού Συνεδρίου «Ονοματολογικά Μικράς Ασίας» - link


Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία είναι το μοναδικό επιστημονικό ελληνικό σωματείο που έχει ως καταστατικό της αντικείμενο τη μελέτη των κυρίων ονομάτων (βαφτιστικών, επωνύμων, παρωνυμίων, κ.λπ.). Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 21 τόμους του επιστημονικού περιοδικού «Ονόματα», έχει διοργανώσει 5 πανελλήνια ονοματολογικά συνέδρια και 2 ονοματολογικές ημερίδες ενώ αποφάσισε να πραγματοποιήσει το επόμενο (6ο) ονοματολογικό συνέδριο με γενικό θέμα «Ονοματολογικά Μικράς Ασίας και Ίμβρου-Τενέδου» το οποίο μάλιστα θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου γλωσσολόγου ιμβριακής καταγωγής, Νικολάου Ανδριώτη.



Πρόκειται για ένα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων στις 2-4 Νοεμβρίου και το οποίο αναμένεται να χαρακτηρίζεται από έντονο «ιμβριακό χρώμα» για τους εξής λόγους:
Όπως διαφαίνεται και από τον γενικό τίτλο του, σκοπός του συνεδρίου είναι η μελέτη πτυχών -μεταξύ άλλων- και των ιμβριακών κυρίων ονομάτων και μέσω αυτής η διάσωση και πολλαπλή ανάδειξή τους.

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο σε έναν από τους γνωστότερους και μεγαλύτερους Έλληνες Γλωσσολόγους που ασχολήθηκε παράλληλα και με τη μελέτη των κυρίων ονομάτων, τον Νικόλαο Π. Ανδριώτη, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στην Ίμβρο ενώ ήταν ο πρώτος που μελέτησε το ιμβριακό ιδίωμα. Μάλιστα κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γιος του, κ. Παντελής Ν. Ανδριώτης, ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με τη ζωή του πατέρα του.
Ένας από τους συνολικά 5 πολιτιστικούς-επιστημονικούς φορείς που συμμετέχει επιστημονικά στο Συνέδριο είναι η Εταιρία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου ενώ η συμπατριώτισσά μας και μέλος αυτής (καθώς και του Συλλόγου Ιμβρίων) κ. Ευγενία Χαλκιά αποτελεί μέλος της επιστημονικής επιτροπής.
Ο Σύλλογος Ιμβρίων συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση και πραγματοποίηση του Συνεδρίου τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Συγκεκριμένα, εκτός από την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων στην οποία αναμένεται να λάβουν χώρα οι εργασίες του Συνεδρίου καθώς και της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής εκπροσωπείται στην οργανωτική επιτροπή μέσω της Ειδικής Γραμματέως κ. Μαρίας Γκούλτα ενώ ευελπιστούμε μέλη της Νεολαίας του Συλλόγου να στελεχώσουν τη Γραμματεία του Συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας καθώς και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, στον οποίο μάλιστα ανήκει και η συνολικότερη ιδέα για την υλοποίησή του, κ. Ξενοφών Τζαβάρας, τυγχάνει μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων και συγγραφέας των βιβλίων Λεξικό του ιμβριακού ιδιώματος και Το μορφολογικό σύστημα του ιμβριακού ιδιώματος που ως γνωστόν έχουν εκδοθεί από τον Σύλλογο Ιμβρίων.
Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν με πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις τους, εκτός από τον προαναφερθέντα κ. Π. Ανδριώτη, άλλοι 7 (σε σύνολο 36) ομιλητές ιμβριακής καταγωγής που θα αναπτύξουν θέματα που άπτονται της ιμβριακής ονοματολογίας. Αναλυτικότερα, οι ομιλητές καθώς και οι τίτλοι των ανακοινώσεών τους με ιμβριακό περιεχόμενο μπορούν να παρατεθούν (αλφαβητικά) ως εξής:
  • Ανδρέου Ηλίας, Ανδρέου Ιωάννα: «ΙΜΒΡΟΣ-Ονομάτων επίσκεψις: Τοπωνύμια θέσεων με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον»
  • Γιαννάκης Ιωάννης: «Τοπωνυμικός χάρτης της Ίμβρου, μια πολιτιστική παρακαταθήκη του τόπου μας»
  • Θωμαΐδης Βασίλειος: «Τι τεκμηριώνει η ονοματολογία των γηγενών ενός τόπου;»
  • Ξεινός Γεώργιος: «Προσέγγιση των βαπτιστικών ονομάτων των Ιμβρίων αναφορικά με τις λατρευτικές τους προτιμήσεις»
  • Σαββοπούλου Θώμη: «Ονοματολογικές καταγραφές Τημενοθυρέων και Γλυκιανών. Η μαρτυρία των ανθρωπωνυμίων»
  • Τζαβάρας Ξενοφών: «Ζωωνυμικά τοπωνύμια στην Ίμβρο (σημασιολογική και μορφολογική προσέγγιση)»
Για τους λόγους αυτούς η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία και ο Σύλλογος Ιμβρίων καλούν τους συμπατριώτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους τόσο το εν λόγω συνέδριο όσο και τη μνήμη του μεγάλου συμπατριώτη μας, Ν. Ανδριώτη.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρόγραμμα του συνεδρίου. 

No comments:

Post a Comment