Digitaalinen nimiarkisto avautuu. Kattavat tiedot Suomen paikannimistöstä verkossa. #nimiarkisto #paikannimet https://t.co/a2d9q73ta0 pic.twitter.com/FkK7o5grxK— Kotus (@Kotus_tiedotus) December 11, 2017
Kattavat tiedot Suomen paikannimistöstä verkossa.
Kotimaisten kielten keskus on digitoinut sadan vuoden aikana kerätyt paikannimikokoelmat ja avannut ne digitaalisessa Nimiarkistossa kaikkien käyttöön 11. joulukuuta 2017. Digitaalinen Nimiarkisto ei ole vain historiallisen tiedon lähde vaan tulee pian tarjoamaan jokaiselle mahdollisuuden osallistua tietojen rikastamiseen ja uuden tiedon keräämiseen.
LehdistötiedoteDigitaalinen Nimiarkisto
Digitaalisesta Nimiarkistosta kotus.fi-sivuilla
Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on digitoinut sadan vuoden aikana kerätyt paikannimikokoelmat ja avaa ne digitaalisessa Nimiarkistossa kaikkien käyttöön 11.12.2017. Digitaalinen Nimiarkisto on yksi Suomi 100 -juhlavuoden hankkeista. Digitaalinen Nimiarkisto ei ole vain historiallisen tiedon lähde, vaan se tulee pian tarjoamaan jokaiselle mahdollisuuden osallistua tietojen rikastamiseen ja uuden tiedon keräämiseen, jotta koko Suomen paikannimistöstä on kattavat ja ajantasaiset tiedot myös tulevaisuudessa. Paikannimitietoja tarvitaan niin tutkimuksessa kuin vaikkapa karttanimistön tarkastuksessa ja kuntien nimistönsuunnittelussa. Paikannimet ovat myös osa aineetonta kulttuuriperintöämme.
Alkuvaiheessa digitaalinen Nimiarkisto sisältää keskeisimmän osan suomenkielisistä nimistä, joita on kerätty kaikkiaan noin 2,7 miljoonaa. Suomen ruotsinkielinen paikannimistö, noin 380 000 nimitietoa, liitetään palveluun myöhemmin yhteistyössä Svenska litteratursällskapetin kanssa. Saamenkielisen paikannimistön mukaan saamista edistetään yhteistyössä eri saamelaisyhteisöjen kanssa. Sisältöjen täydentäminen ja palvelun kehittäminen jatkuvat vaiheittain.
Alun perin paikannimitiedot on kirjoitettu käsin tai koneella paperikorteille, joista tietokantaan on poimittu keskeisin tietosisältö, kuten nimen hakuasu, paikan laji, sijaintitiedot, kerääjä, keruuvuosi ja pitäjä. Sijainnit on merkitty paperikarttoihin, jotka on myös digitoitu ja joiden avulla tietokantaan on lisätty nimettyjen paikkojen pistekoordinaattisijainnit. Paikannimitietokanta on avoimesti käytettävissä Creative Commons -lisensoituna. Lisäksi alkuperäisaineisto eli kortit ja keruukartat tulevat tarjolle kuvatiedostoina, osin vapaasti ja osin kirjautuneille käyttäjille.
Nimiarkiston käyttämiseen on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Selainkäyttöliittymän kautta voi tehdä helposti teksti- ja karttapohjaisia hakuja. Samoin pian voi osallistua aineiston rikastamiseen täydentämällä olemassa olevia aineistoja tai tallentamalla tietoja uusista nimistä. Vaativammissa tarpeissa voi hyödyntää paikkatiedon kyselyrajapintapalvelua.
No comments:
Post a Comment