Monday, February 25, 2019

Кримська топоніміка в Україні як приклад вікових взаємин українців та кримців

pdf

TЕМА: Кримська топоніміка в Україні як приклад вікових взаємин українців та кримців 

ДОПОВІДАЧ: Роман Алєєв, інженер (Відділ досліджень в MAN Truck & Bus AG) та любитель історії

МОВА ВИСТУПУ: українська (питання можна ставити також англійською та німецькою мовою)

ДАТА: ЧЕТВЕР, 14 БЕРЕЗНЯ 2018 року

ЧАС: 18:00 – 19:30 (вхід із 17:30)

МІСЦЕ: Посольство України в Німеччині, Albrechtstraße 26, 10117 Berlin

Реєстрація обов’язкова до 11 березня: berlin@ukrainet.eu Вкажіть, будь ласка, Ваше ім'я та прізвище, місце роботи/навчання і місто проживання – згідно з вимогами безпеки для відвідувачів посольства. Із собою необхідно мати паспорт.

Шановні колеги! 

Запрошуємо Вас на зустріч із паном Романом Алєєвим, інженером Відділу досліджень у MAN Truck & Bus AG та аспірантом Технічного університету м. Брауншвайг (TU Braunschweig). Роман Алєєв отримав освіту в технічних вузах м. Харкова (НТУ «ХПІ») та м. Ільменау (TU Ilmenau). Далі продовжив аспірантуру в індустрії (Volkswagen Group Research та TU Braunschweig) за напрямком зв'язок п’ятого покоління (5G) для інтелектуальної транспортної системи (ITS).

Роман народився в Полтавській області, але має коріння з півдня України (Крим). Після окупації частини Кримського півострова військами Російської Федерації, вже проживаючи в Німеччині, долучився до боротьби з дезінформацією щодо ситуації на окупованій території, якою були наповнені ЗМІ.

Анотація виступу: Займаючись історією кримців, а саме кримських татар, караїмів, кримчаків та урумів – корінних народів України, Роман Алєєв створив інтерактивну карту топонімів Криму, яка згодом розширилася на весь південь України і наразі налічує декілька тисяч назв від Києва до о. Тузла та від Дунаю до Луганська: https://www.youtube.com/watch?v=qBOIfv0LV2Q&feature=youtu.be .

Ця iнтерактивна карта просто і наглядно представляє назви поселень і регіони в Україні, які історично пов’язані з кримцями. Масштабність охоплення таких назв дуже чітко відображає вікові взаємини українців із кримцями і систематизує історичні факти. Карта буде корисною кожному, хто цікавиться історією України.

Який зв'язок є між болгарськими, німецькими, єврейськими поселеннями України, жителями полтавського села Турбаї та кримцями? Чому Російській Федерації так легко вдається перекручувати факти з історії півдня України?

Ключові слова: Декомунізація, історична топоніміка, суспільство – «лебідь, щука і рак». Віртуальна подорож півднем України 18-19 сторіч. Розуміння власної історичної спадщини як запорука сталого розвитку.

No comments:

Post a Comment