Thursday, January 4, 2018

„Местните имена в Пирдопско" (проф. Йордан Заимов)

Пирдоп



Екип от БАН представи ценен труд на проф. Заимов


На снимката: проф. Райнов, проф. Заимова, доц. Карачорова и проф.Чолева

На 17 май Влайковите дни продължиха с представяне на езиковедския труд на проф. Йордан Заимов „Местните имена в Пирдопско".
По покана на Община Пирдоп за представянето на книгата пристигна екип учени от Института по български език „Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Специален гост бе и дъщерята на проф. Заимов - проф. д-р Рая Заимова от Института по балканистика към БАН.
Водещ на беседата бе зам.-кметът Вера Бойчева, по чиято инициатива ценният труд беше преиздаден от Община Пирдоп, със съдействието на Акад. издателство на БАН „Проф. Марин Дринов".
Г-жа Бойчева изказа специална благодарност на сем. Заимови, които предоставиха безвъзмездно на Община Пирдоп авторските права за преиздаване на книгата за 10 години. Проф. Заимова приветства инициативата и сподели спомени за баща си. Тя подчерта заслугите му като учен и говори за огромното книжовно наследство, оставено от големия езиковед.

Проф. Анна Чолева, която е първият докторант на проф. Заимов, разказа спомени от работата й с един от пионерите в областта на ономастиката (наука за имената). Тя представи книгата пред аудиторията и направи анализ на съдържанието й на достъпен за широката публика език. Представеното в книгата проучване е първото цялостно изследване на бившата Пирдопска околия, което обхваща 18 селища (15 села и 3 града) и 5830 микротопонима (местни, селищни и водни имена). Проф. Чолева обърна внимание на факта, че „Местните имена в Пирдопско" и други негови трудове са образци, по които останалите учени изследват околиите (бивши административни единици) и до ден днешен.
Доц. Карачорова представи историческия аспект на творчеството на проф. Заимов, с акцент върху труда "Битолски надпис на Иван Владислав - самодържец български".
Дискусията завърши проф. Райнов, който сподели спомени от запознанството си със Заимов.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров благодари на гостите за участието в юбилейните Влайкови дни и им поднесе символични дарове. На проф. Рая Заимова връчи благодарствена грамота и плакет „ДАРИТЕЛ НА ОБЩИНАТА" с благодарност към наследниците на проф. Заимов - проф. Василка Тъпкова-Заимова, проф. Рая Заимова и проф. Велислав Заимов.
Всички присъстващи получиха екземпляр от книгата, с автограф от проф. Заимова за спомен на поколенията.



No comments:

Post a Comment