Monday, February 15, 2021

Els límits en la fixació gràfica dels topònims en català

 link

Xavier Rull, professor of Catalan Philology at University of Rovira i Virgili , has published the book Els límits en la fixació gràfica dels toponims en català (The limits in the graphical fixation of toponyms in Catalan). The study is an extensive work, with more than 600 pages, which analyses and describes the different criteria involved in determining the spelling of a toponym.


El professor de Filologia Catalana Xavier Rull ha publicat (gener 2021) el llibre Els límits en la fixació gràfica dels topònims en català. L’estudi, que es pot adquirir a Amazon, és una obra extensa, de més de 600 pàgines, que analitza i descriu els diversos criteris a l’hora d’establir la grafia d’un topònim (un nom de lloc).

L’autor analitza casos com la vocal neutra, certs fenòmens fonètics locals, grafies antigues, etcètera. És una obra imprescindible per als qui treballen en normalització lingüística i per a estudiants, professors i acadèmics de filologia catalana i fins i tot d’altres filologies romàniques.

Abstract:

Els topònims o noms de lloc s'han de poder escriure. Tanmateix, no sempre queda clar com s'han d'escriure. Ha de ser "mas Vallets" o "mas Vellets"? Si la zona hi ha aquest mas esdevé una partida, aleshores "Masvallets" o "Masvellets"... Hom apuntarà a l'etimologia com a guia per a resoldre-ho; però, a banda que no sempre es té informació fiable en aquest camp, una grafia tradicional antietimològica, si s'ha escrit durant segles, rarament es canvia per una grafia més d'acord amb l'etimologia. Encara hi ha altres dubtes en topònims que es diuen amb una solució fonètica pròpia del dialecte, per exemple "ses Païsses" (en comptes de "ses Pallisses") a les Illes. Què s'ha de fer en aquest altre cas? Aquest llibre exposa els diversos criteris que se segueixen per a determinar la grafia dels topònims catalans, tot analitzant-ne les ombres i els casos límits.

No comments:

Post a Comment