Wednesday, October 15, 2014

Oppilaat äänestivät koululle nimen – virkamiehet arastelevat murskavoittajaa

http://www.hs.fi/mesta/a1413260941074?jako=07545e4be7d50c4584e8cda17d06b692&ref=fb-share

Herttoniemeläiset äänestivät koululleen nimen, mutta kelpaako se virkakoneistolle?

MESTA 
Helsingin Herttoniemen ja Siilitien koululaiset äänestivät yhdistyville kouluilleen uuden nimen. Ääntenlaskun tiimellyksessä lapset kertovat, kuinka vaalit pidetään. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas
"Rehtori, meitä jännittää!" sipisevät Ksenia Shaykhulina ja Ronja Laakso. Heidän on määrä lukea koulun keskusradiossa itse laatimansa tiedote.
Huomiopimputus kuuluu jo. "Pim Pom!" Toisella yrittämällä muutkin napit osuvat kohdalleen, ja kovaäänisissä kajahtaa vaalitulos.
Helsinkiläiset Siilitien ja Herttoniemen koulut yhdistyvät, ja viime viikolla oppilaat valitsivat neuvoa-antavalla äänestyksellä yhteiselle koululle nimen.
Vaali oli menestys ja äänestysprosentti käytännössä sata.

Tasavallan presidentin kuvien alla äänestäjiä odottivat virallinen vanerikoppi ja oikea uurna. Vaali tuntuu reilulta tavalta ratkaista asioita.
"Toimitsijat kävivät nykäisemässä hihasta, jos joku oli vielä äänestämättä", kertoo opettaja Taru Hyökki.
"Vaalissa kaikki saavat äänestää, mutta ei ole pakko äänestää. Se on demokraattinen tapa", arvioi Kaisla Kettunen.
Vilppiä ei nähty, vakuuttaa vaalivirkailija Urho Varjus.
Vaan mikä koululle nimeksi? Muun muassa sellaiset oppilaiden ehdotukset kuin Herttoniemen siilien superkoulu, Hertsiili tai Eläinkatujen ala-aste oli karsittu jo ennalta, ja lopullisessa vaalissa ehdokkaita oli viisi.
Voittaja alkoi hahmottua heti ääntenlaskun alkuvaiheessa: Hertsikan ala-asteen koulu. Se kahmi koulujen yhteenlasketuista äänistä 35 prosenttia ja pesi kakkosen 53 äänellä.
Urho Varjusta hieman harmittaa: "Voittaja menee tuskin läpi, sillä se ei ole suoraan suomea."
Niin, miten homma etenee? Helsingin kaupungin nimistölautakunnan puheenjohtaja Annukka Lindroos ja nimistösuunnittelija Johanna Lehtonentosiaan empivät puhekielisen nimen hyväksymistä.

Lautakunnan puheenjohtaja
Minerva Krohn (vihr) antaa Hertsikalle toivoa.Nimistötoimikunnan voi kuitenkin myös sivuuttaa, sillä nimestä päättää lopulta poliitikoista koottu opetuslautakunta.
"Jos tämä on oppilaiden kanta, niin ei minulla ole siihen parempaa kantaa", Krohn lupaa.
Korjaus kello 8.43: Ehdotettu nimi on Hertsikan, ei Hersikan, ala-asteen koulu.