Wednesday, October 19, 2016

На філфаку відбулася Міжнародна наукова конференція «Ареалогія й ономастика»

http://mediacenter.uzhnu.edu.ua/news/na_kafedri_ukrajinskoji_movi_projshla_mizhnarodna_naukova_konferencija/2016-10-14-4063

13 жовтня відбулася Міжнародна наукова конференція на тему «Ареалогія й ономастика», яку організувала та провела кафедра української мови філологічного факультету УжНУ.


На запрошення організаторів взяти участь у цьому форумі відгукнулося близько 70 науковців-лінгвістів, які представили відомі науково-освітні заклади України (Київ, Львів, Житомир, Вінниця, Івано-Франківськ, Чернівці, Тернопіль, Луцьк, Запоріжжя, Суми, Луганськ, Старобільськ, Кам’янець-Подільський, Ізмаїл, Ужгород, Мукачеве, Берегове) та зарубіжжя (Молдова, Хорватія, Польща).

Після реєстрації науковці пройшли до читальної зали бібліотеки УжНУ для пленарного засідання, на якому були присутні й студенти філологічного факультету.
Зі вступним словом конференцію відкрив завідувач кафедри української мови, професор Іван Сабадош: «Організованою конференцією ми, працівники кафедри української мови, подаємо знак, що прагнемо продовжувати дослідницькі традиції того наукового осередку, який зарекомендував себе як Ужгородська діалектологічна й ономастична школа. Вона сформувалася в 60—70-х роках ХХ ст. і здобула визнання у слов’янському мовознавстві».
Серед присутніх на відкритті були також проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел, декан філологічного факультету Галина Шумицька. На пленарному засіданні виступили відомі вчені П. Лизанець, Г. Аркушин, Л. Белей, В. Мойсієнко і Н. Хобзей.
По обідній перерві розпочалася друга частина конференції – обговорення проблем ономастики та ареалогії на секційних засіданнях.
Доповіді першої секції були присвячені питанням діалектної лексикології і фраземіки.  Своїми науковими здобутками поділилися вчені Л. Ткач, В. Лєснова, Н. Хібеба, А. Галас, О. Пискач, О. Миголинець та інші учасники. У другій секції мовознавці А. Колесников, Т. Ястремська, О. Юсікова, Ю. Юсип, В. Папіш та ін. обговорювали питання діалектної фонетики, граматики і словотвору. У секції №3 Б. Галас, О. Сімович, М. Делюсто, Н. Венжинович та ін. дискутували на тему «Ареалогія. Діалектна лексикографія і текстографія».
Цікаву доповідь «Лексика зі східнослов’янських перехідних мовних ареалів у фіксації В. Лазаревського» виголосив доцент кафедри української мови УжНУ Борис Галас. Четверта, ономастична, секція була поділена на дві підсекції: «Теоретична та історична ономастика» та «Українська літературно-художня та регіональна ономастика». Жвавий інтерес викликали наукові доповіді ономастів О. Романчука, М. Вакулич, О. Лавер, А. Вегеш та ін.
Після кожної доповіді науковці дискутували та ділилися власними думками, спостереженнями і поглядами з приводу тих чи інших питань.
На підсумковому пленарному засіданні вчені мали змогу обмінятись результатами своїх досліджень, враженнями від наукового заходу та намітити плани дальшої співпраці.
- See more at: http://mediacenter.uzhnu.edu.ua/news/na_kafedri_ukrajinskoji_movi_projshla_mizhnarodna_naukova_konferencija/2016-10-14-4063#sthash.mtOGyYeK.dpuf

No comments:

Post a Comment