Saturday, November 10, 2018

6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Ονοματολογικά Μικράς Ασίας και Ίμβρου-Τενέδου
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κατά το τριήμερο 2-4 Νοεμβρίου (στην πρόσφατα ανακαινισθείσα αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων) το 6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο με τίτλο: «Ονοματολογικά Μικράς Ασίας & Ίμβρου-Τενέδου», το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του γλωσσολόγου, καθηγητή και πρύτανη του Α.Π.Θ. Νικολάου Ανδριώτη και οργανώθηκε από την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.).
Τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε (στην αρχή του) ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, διά των χαιρετισμών που είχε την καλοσύνη να αποστείλει, και τους οποίους ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Ξενοφών Τζαβάρας, αφού έκανε μια σύντομη επισκόπηση των πέντε προηγούμενων πανελλήνιων ονοματολογικών συνεδρίων (που είχε μέχρι τώρα πραγματοποιήσει η Ε.Ο.Ε.) αναφέρθηκε στην απόφαση των μελών του Δ.Σ. της να αφιερωθεί το παρόν στην εξέταση των βαφτιστικών, των επωνύμων, των παρωνυμίων και των τοπωνυμίων από την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ασίας, προκειμένου να καταδειχθεί ο ονοματολογικός και γενικότερα γλωσσολογικός πλούτος περιοχών, όπως αυτών του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας (παράλια και ενδοχώρα), της Προποντίδος, της Ίμβρου, της Τενέδου. Τέλος, εξήγησε τον λόγο που το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ε. ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του ιδίου να αφιερωθεί το Συνέδριο στη μνήμη του Νικόλαου Ανδριώτη: στο πρόσωπό του συνδυάζονται κατά τον πλέον αρμονικό τρόπο η ιδιότητα του γλωσσολόγου (λόγω της ιδιότητάς του), του ονοματολόγου (λόγω του μεγάλου αριθμού των σχετικών ονοματολογικών μελετών του αλλά και των απόψεων που από τη δεκαετία του 1950 ακόμα είχε μοιραστεί με τον Ι. Θωμόπουλο, κατοπινό ιδρυτή της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, για τη δημιουργία ενός επιστημονικού ονοματολογικού σωματείου στην Ελλάδα), του Ίμβριου (λόγω της ιμβριακής του καταγωγής και της αγάπης του για τον γενέθλιο τόπο και το γλωσσικό του ιδίωμα) και του Μικρασιάτη (λόγω των μελετών του των σχετικών με καππαδοκικές διαλεκτικές ποικιλίες). Τέλος, ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 6ου Πανελλήνιου Ονοματολογικού Συνεδρίου.
Κατά τη διάρκεια των 8 συνολικά συνεδριάσεων παρουσιάστηκαν 36 πρωτότυπες ονοματολογικές ανακοινώσεις (σύμφωνα με το πρόγραμμα) από 39 ομιλητές εγνωσμένου επιστημονικού κύρους (καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές, διδάκτορες, συγγραφείς, κ.λπ.), που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, όπως μαρτυρούν και οι εποικοδομητικές συζητήσεις που διαμείβονταν μετά από κάθε συνεδρίαση με αφορμή τις προηγηθείσες ομιλίες.
Χαιρετισμούς στο Συνέδριο, εκ μέρους των σωματείων και φορέων που συνεργάστηκαν σε επιστημονικό και οργανωτικό επίπεδο με την Ε.Ο.Ε. απηύθυναν:
- Ο καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας Μανόλης Σέργης.
- Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων Τασούλα Καραγεωργίου.
- Ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης και Γεωργία Χαριτίδου αντίστοιχα.
- Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου Γιάννης Γιαννάκης.
- Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής Σάββας Τσιλένης.
- Ο Πρόεδρος και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ιμβρίων και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Στέλιος Πούλαδος και Μαρία Γκούλτα αντίστοιχα.
- Το Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Τενεδίων και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Παναγιώτης Οκουμούσης.
Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη έκδοση των Πρακτικών του, που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να έχει πρόσβαση στις εργασίες του συνεδρίου.
Η Ε.Ο.Ε. εκφράζει τις ειλικρινείς της ευχαριστίες στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη μέγιστη τιμή που μας επιφύλαξε να χαιρετήσει τις εργασίες του Συνεδρίου καθώς και στον Σύλλογο Ιμβρίων, για την ευγενική και πρόθυμη παραχώρηση της θαυμάσιας αίθουσας εκδηλώσεων που διαθέτει, καθώς και για τη συνολική του προς την Ε.Ο.Ε. βοήθεια.
Τέλος, ευχαριστίες οφείλονται στην κ. Βάσω Ξεινού και στον κ. Βασίλη Γιάντα για την ευγενική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του Συνεδρίου με τον φωτογραφικό τους φακό.

Για το Δ.Σ. της ΕΟΕ
Ο Πρόεδρος Ξενοφών Τζαβάρας
Η Γενική Γραμματέας Μαρία Βραχιονίδου

No comments:

Post a Comment