Tuesday, November 22, 2016

V Jornada de la Societat d'Onomàstica (Valls, 2016)

http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/Programa-V-Jornada-Onomastica-Valls.pdf

El dissabte 26 de novembre de 2016 se celebrarà a Valls la Jornada d'onomàstica de l'Alt Camp i Muntanyes de Prades, que també és la V Jornada de la Societat d'Onomàstica, organitzada juntament amb l'Institut d'Estudis Vallencs i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Valls i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Esperam comptar amb la vostra participació o assistència.

Presentació de la Jornada 
A la comarca de l’Alt Camp, com a tots els territoris de parla catalana, hi podem trobar unes particularitats de parla i costums. Geogràficament parlant, també forma part del Camp de Tarragona, una plana que engloba les comarques de l’Alt Camp, del Baix Camp i del Tarragonès, i hi comparteix peculiaritats en l’àmbit lingüístic i sociocultural. Però també s’ubica al peu de les Muntanyes de Prades i guarda relació amb veïnes comarques de la Conca de Barberà o del Priorat. I és per aquesta peculiaritat orogràfica que s’ha inclòs aquest àmbit dins la Jornada. 
Són molt diverses les disciplines que estan lligades a aquesta part de la lingüística, com ara: la biologia, la història, la geografia, la cartografia, l’antropologia, la literatura... Els noms de persona, els cognoms, els renoms i els sobrenoms, les llegendes, l’orografia, el paisatge, els fenòmens meteorològics l’urbanisme... i fins i tot les variants dialectals de cada zona tenen molta rellevància en el seu estudi. 
Aquesta Jornada es presenta com una bona oportunitat per estudiar i divulgar la toponímia i antroponímia de la nostra comarca i el seu entorn, i per aprofundir en la genuïnitat territorial de la nostra geografia física i humana. 
Inscripcions 
- Inscripció gratuïta (5€ si es vol un certificat acreditatiu de l’assistència a la Jornada. L’ingrés s’ha de fer al número de compte ES12 2100 0021 52 0200352009 i cal fer-hi constar el concepte “Jornada d’Onomàstica” i el nom complet de la persona). Data límit d’inscripció: 23 de novembre. 
La inscripció és obligatòria. 

Dinar 
Les persones interessades a quedar-se a dinar caldrà que s’inscriguin prèviament i facin un pagament de 16€ al número de compte ES12 2100 0021 52 0200352009 i cal fer-hi constar el concepte “Dinar Onomàstica” i el nom complet de la persona. La data límit per apuntar-se és el dia 23 de novembre. Les places són limitades. 

Secretaria i lloc de la Jornada 
La Jornada es desenvoluparà a la Sala d’Actes de l’Institut d’Estudis Vallencs (C/ Jaume Huguet, 1. 43800 Valls, Tarragona. Tel.: 977 600 660. A.e.: iev@iev.cat). 

Programa de la Jornada 
 9.30 Presentació de la Jornada 
10.00 Ponència: Aspectes metodològics sobre els reculls d’onomàstica, a càrrec de Joan Anton Rabella, cap de l'Oficina d'Onomàstica de l'Institut d'Estudis Catalans. 
10.45 Comunicació: Les coves i els avencs de l’Alt Camp. Jordi de Valles i Gener Aymamí. 
11.00 Comunicació: Lingüistes pel carrer a l’Alt Camp i les Muntanyes de Prades. Jesús Bernat i Àngela Buj. 
11.15 Comunicació: Buidatge dels llibres d’estimes vallencs dels segles XIV i XV. Francesc Murillo i Sònia Vaquer. 
11.30 Comunicació: La toponímia medieval de Cabra segons el Llibre Blanch de Santes Creus. Ramon Marrugat. 
11.45 Descans 
12.15 Comunicació: Noms de lloc esotèrics i divins de l’Alt Camp i Muntanyes de Prades. Vicenç Carbonell. 
12.30 Comunicació: Els renoms de les llistes dels pobres Vilarodonins. 1911-1924. Josep Santesmases. 
12.45 Ponència: Criteris en l’onomàstica de ficció de Narcís Oller, a càrrec de Margarida Aritzeta, professora titular de la URV. 
13.30 Comunicacions: Els noms de Valls segons el llibre de testaments del 1306-1307 i Tres topònims forans. Miquel S. Jassans. 
14.00 Dinar 
16.00 Comunicació: Origen sociològic dels renoms en un cas d’associacionisme agrari: El Sindicat Agrícola i Caixa Rural de l’Espluga de Francolí (1906-1933). Josep M. Vallès. 
16.15 Comunicació: Els noms de les partides, els hidrònims i les vies de comunicació del terme de Puigpelat. Edgar Batet. 
16.30 Ponència: Onomàstica i dialectologia al Camp de Tarragona i a la Conca de Barberà, a càrrec de Pere Navarro, professor titular de la URV. 
17.15 Comunicació: Hodonímia del nucli antic de la Selva del Camp. Irene Massana. 
17.30 Descans 
17.45 Comunicació: Visió diacrònica de l’hodonímia de Vinebre (Ribera d’Ebre). Sílvia Veà. 
18.00 Comunicació: L’antroponímia: un patrimoni cultural. La Bisbal d’Empordà com a cas d’estudi. Monica Dell’Aglio i Natàlia Carbonell. 
18.15 Presentació llibre: Noms de lloc, cognoms i renoms de Nulles, a càrrec de Josep Fusté. 
18.30 Comunicació: Introducció a la toponímia major franquista. Santi Arbós. 
18.45 Comunicació: La toponímia com a eina de singularització orogràfica. El massís de Montserrat com a àmbit d’anàlisi. Pau Tomé i Joan Tort. 
19.00 Conclusions i cloenda jornada


No comments:

Post a Comment