Thursday, September 26, 2019

Над 40 учени от 4 държави участват в Международна научна конференция по ономастика във ВТУ

ссылка

Тазгодишната Международна конференция по ономастика на ВТУ е посветена на 80-годишнината на световноизвестния славист и етимолог проф. д.ф.н. Людвиг Селимски

2-дневна Международна научна конференция по ономастика беше открита днес в Ректората на Великотърновския университет. Ономастичният форум е на тема „Апелатив и онома. Аспекти на научното изследване“ и е посветен на на 80-годишнината от рождението на известния славист и етимолог проф. д.ф.н. Людвиг Селимски.
Конференцията беше открита от проф. д.и.н. Милко Палангурски, заместник-ректор по научната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет. Те благодариха за последователността при отстояването на изследователските полета и примера, който проф. Людвиг Селимски дава на младите в утвърждаването на науката. Пожелаха му да запази младоликостта в духовния и физически план, да бъде здрав, както и да продължи да помага в научните прояви във Великотърновския университет.
Проф. Селимски е дългогодишен преподавател в университета. През последните 15 години работи като преподавател в Полша, но научното му творчество е свързано преди всичко с българската наука. Има издадени няколко монографии, учебници, студии, стотици статии и рецензии.
В Международната научна конференция по ономастика участват над 40 учени от България, Русия, Украйна и Полша. Днес и утре /26 и 27 септември/ те ще представят свои проучвания, свързани със собствените имена, както и с имената на географски обекти.
Научната конференцията се организира от Центъра по българска ономастика “Проф. Николай Ковачев” при Великотърновския университет.

No comments:

Post a Comment