Friday, September 6, 2019

Baia Mare, gazdă pentru lumea ştiinţifică internaţională

text + photos courtesy of Martyna Katarzyna Gibka

Pentru al cincilea an, Baia Mare găzduieşte conferinţa internaţională de onomastică “Numele şi numirea”. Personalităţi din lumea ştiinţifică internaţională vor participa în aceste zile la discuţii în plen şi pe secţiuni pe tema multiculturalismului în onomastică. Sunt prezenţi 120 de participanţi din 22 de ţări, majoritatea din Europa, dar şi din SUA, Japonia şi alte două ţări africane. La finalul evenimentului va fi editat un volum ce va reuni lucrările participanţilor.

“Este ediţia a cincea a conferinţei internaţionale de onomastică “Numele şi numirea”, eveniment are ca tematică multiculturalismul în onomastică, o temă ce pare atractivă pentru foarte multă lume. Dovadă că s-au înscris 120 de participanţi din 22 de ţări. Şi ediţiile anterioare s-au bucurat de o participare numeroasă. Există un eşantion în lumea ştiinţifică internaţională, preocupat de onomastică, sunt participanţii obişnuiţi la astfel de întâlniri”, a punctat prof. univ. dr. habil. din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Oliviu Felecan.

Astfel, timp de trei zile, Baia Mare se regăseşte pe harta zonelor cu importanţă majoră în lumea ştiinţifică. “Obiectivul conferinţei este acela de a se reuni cercetători din întreaga lume, să schimbe idei, să aducă lucruri noi care nu au fost până acum scoase în evidenţă. La final se editează un volum cu lucrările care vor fi acceptate spre a fi publicate. Faptul că e a cincea oară când vin atâţia străini, eu cred că pun Baia Mare pe un loc meritat în lumea ştiinţifică internaţională, altfel este puţin mai izolată. Străinilor le e greu să ajungă în Baia Mare, e un singur avion pe zi, la o oră destul de dificilă”, a mai spus Oliviu Felecan.

După două zile de conferinţă, participanţii vor avea ocazia să descopere frumuseţea Maramureşului: de la peisaje, tradiţii până la arta culinară şi chiar degustarea unor licori specifice.

No comments:

Post a Comment