Monday, December 7, 2020

Втора покана за ономастична конференция на тема „Антропоними и антропонимни изследвания в началото на 21 век“

 


Уважаеми колеги, 

В чест на 100-годишнината от рождението на проф. Йордан Заимов (1921 – 1987) Секцията по ономастика на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките има честта да организира научна конференция на тема „Антропонимите в началото на ХХІ век“. Форумът се организира в рамките на проект „Личните имена в България в началото на ХХІ век“ № КП-06-Н-40/10 от 10. 12. 2019 г., финансиран от ФНИ. 

Дата: 20-21 април 2021 г. 

Място на провеждане: гр. София, Българска академия на науките, ул. „15 ноември“, № 1  (ссылка)

Начин на провеждане: На този етап се предвижда смесено провеждане (присъствено и дистанционно), но ако ситуацията не позволява по никакъв начин присъствено участие, форумът ще се проведе изцяло дистанционно. 

Молим Ви да следите интернет страницата на конференцията за актуална информация относно онлайн платформата, която ще бъде използвана, и други важни детайли. 

Обхват на конференцията: 

Целта на конференцията е да се даде възможност за представяне на широк кръг проблеми, свързани с антропонимията. Съвременното състояние на антропонимните системи, прагматиката и граматиката на личните имена, диахронна антропонимия, изследвания, насочени към антропонимията в топонимията са част от проблемите, с които ще бъде отбелязан юбилеят на един от стожерите на българската ономастика проф. Йордан Заимов – автора на „Български именник“ (1988). 

Примерни секции: 

І. Съвременна антропонимия 

  • Лични, бащини, фамилни имена; прякори в началото на ХХІ век 
  • Мода на имената в глобалния свят 

ІІ. Историческа антропонимия 

  • Историята на езика и диалектите и именната традиция 
  • Исторически паметници; диалектоложки изследвания 

ІІІ. Антропонимите в топонимията (ойконимията, хидронимията, хрематонимията) 

IV. Литературна ономастика 

Очакваме Вашите заявки за участие. Всички доклади ще бъдат допуснати за участие в конференцията въз основа на двойно анонимно рецензиране. 

Поканени лектори: 

Проф. д. ф. н. Уршула Бияк – Институт за полски език, Полска академия на науките, Полша, вицепрезидент на Международния комитет по ономастика 

Проф. д-р Оливиу Фелекан – Технически университет, Клуж-Напока, Северен университетски център, Бая Маре, Румъния, гл. редактор на сп. „Онома“ – орган на Международния комитет по ономастика 

Информация за авторите: 

Докладите се подават предварително и ще бъдат допускани до участие след положително заключение на базата на анонимно рецензиране. Докладите, подадени за участие в конференцията, следва да бъдат анонимни и да са на един от посочените езици: български, английски и руски. Обемът им не бива да надвишава 12 стандартни страници (в обема влиза и списъкът на цитираната литература). 

Докладите се оформят според инструкциите, публикувани на уебстраницата на конференцията (очаквайте скоро). За да се запази анонимността, имената на авторите и институцията, към която принадлежат, не се изписват при първоначалното подаване на доклада. Самоцитиранията, които могат да нарушат анонимността, трябва да се избягват. Обръщаме Ви внимание, че крайният срок за подаване на пълния текст на докладите е 1 февруари 2021 г. 

За участие в конференцията не се предвижда такса правоучастие, но всички разходи за сметка на самите участници. 

Срокове: 

1 февруари 2021 г.: краен срок за подаване на докладите 

1 март 2021 г.: уведомяване на авторите за резултатите от оценката на докладите 

20 март 2021 г.: краен срок за подаване на окончателния вариант на докладите 

20 април 2021 г.: начало на конференцията 

31 май 2021 г.: публикуване на електронния вариант на сборника с доклади



No comments:

Post a Comment