Thursday, January 7, 2021

Монография "Местните имена в Дряновско"

 link

Местните имена в Дряновско 

Монография

Автор(и): 

ISBN978-954-524-621-0
Излязла от печат:  20.10.2020 г.
Брой страници:  446
Цена:  15 лв.

Съдържание:

Това изследване е част от общата тема "Езикови и селищни отношения в поречието на Янтра в светлината на топонимията", разработвана при Великотърновския университет. То продължава отпечатаните монографии "Местните названия от Севлиевско" (1961, 300 стр.), "Местните названия в Габровско" (1965, 200 стр.) и "Топонимията на Троянско" (1969, 264 стр.).
Основно материалите от терена бяха събрани през 1968 и 1974 г., а допълнителни проверки за отделни имена се направиха през 1976 и 1977 г. По места бяха използвани наличните емлячни регистри при общинските съвети, разномащабни карти при районните горски стопанства, краеведски проучвания и многобройни местни жители като осведомители, чиито имена посочваме в края на монографията.
Основната цел на "Местните имена в Дряновско" е чрез задълбочено тълкуване на местните имена да се разкрият наличните данни в тях и, доколкото е възможно, да се изяснят езиковите, етничните и селищни отношения в поречието на Дряновска река и на река Белица, десни притоци на Янтра, от дълбока древност до наши дни. С други думи — да се направи възможно използването на топонимията като извор за изясняване етногенезиса на населението в Дряновско, един от основните райони в северните склонове на Средна Стара планина. По този начин ще се подпомогне проучването на етногенезиса на населението от поречието на Янтра и в Североизточна България.
Дължим да изкажем най-сърдечна благодарност на всички административни и просветни дейци, на краеведи и информатори, които с готовност и вещина ни подпомогнаха да направим това изследване. Изказваме благодарността си и на основния рецензент ст. н. с. Георги Христов за задълбочената му и конкретна рецензия, която позволи да внесем редица уточнения по отделни имена и да се подобри монографията като цялост. Благодарим и на отговорния редактор проф. д-р Йордан Заимов за грижливото редактиране, което ни подпомогна да отстраним много неточности от етимологичен и стилов характер.

No comments:

Post a Comment